sâmbătă, 9 martie 2013

Sfintisori (Mucenici moldovenesti)


Imi amintesc cu drag de ziua de 9 martie cand eram copil. Mirosea a sfintisori in toata casa, pe care mama ii pregatea mereu in cantitati foarte mari. De ceva ani fiind doar eu cu ea, nu a mai facut si imi cumpara unul ca sa imi treaca pofta, asta pentru ca imi plac la nebunie. Ieri insa m-am hotarat ca ar fi cazul sa fac eu, macar o data. Sincera sa fiu sunt mandra de mine si de ceea ce mi-a iesit. De acum, an de an, ii voi pregati cu drag si ii vom savura cu pofta! Sper sa va placa si voua!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 500 gr faina
  • 2 oua + 1 ou pentru uns
  • 250 ml lapte
  • 30 ml ulei
  • 40 gr unt moale
  • 80 gr zahar zahar (120 daca ii doriti mai dulci)
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • 20 gr drojdie proaspata
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru sirop:
  • 1 cana apa
  • 2 linguri zahar 
  • 1 lingura miere
  • 80 gr nuca macina
  • 2 linguri miere pentru uns
Mod de preparare:
Aluatul:
Laptele il incalziti, cat sa fie caldut.
Intr-un castron amestecati drojdia, cu 5 linguri lapte, o lingurita zahar, 1 lingura faina, apoi o lasati 10-15 minute sa creasca.
Ouale le bateti spuma cu un praf de sare.
Intr-un bol cerneti faina, puneti amestecul de drojdie, ouale batute, zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta.
Incepeti sa framanti, turnati lapte cate putin pana este incorporata toata faina si aluatul devine nelipicios. 
La final adaugati untul moale, framantati, apoi puneti si uleiul si framantati pana este complet incorporat. O sa obtineti un aluat usor lipicios! 
Acoperiti aluatul si il lasati la dospit circa 1 ora, la loc cald. Daca e mai rece, puneti sub bol, un vas cu apa calduta, dar apa sa nu atinga fundul bolului.

Presarati faina pe masa de lucru (sau puteti picura putin ulei), rasturnati aluatul.
Eu am rupt 8 bucati, dar ies dolofani mucenicii, deci merge sa faceti chiar 10 bucati.
Luati fiecare bucata de aluat, o modelati pana obtineti un sul lung. 
Acum, fie il impletiti in doua, apoi ii dati forma de 8, fie ii dati din prima forma de 8, aici este alegerea voastra.
Procedati asa pana terminati toti mucenicii.
Ii asezati pe o tava tapetata cu hartie de copt, cu distanta intre ei.
Ii acoperiti cu un prosop, ii lasati 30 de minute la crescut.
Incingeti cuptorul la 180 de grade.
Bateti spuma oul si cu un penson ungeti mucenicii. 

Introduceti tava in cuptorul incins si ii lasati la copt 25-30 de minute (la mine au fost suficiente 25 de minute).
Cat timp stau mucenicii la copt, pregatiti siropul:
Intr-un ibric puneti apa cu zaharul si mierea.
Il transferati pe foc, lasati sa clocoteasca 1-2 minute, apoi il dati deoparte.
Cand mucenicii sunt gata, ii scoateti din cuptor, ii lasati sa se racoreasca 5 minute.

Ii treceti pe fiecare prin siropul cald (dar nu ii tineti exagerat de mult in sirop).
Cu un penson ii ungeti apoi cu miere (daca mierea nu este prea fluida, o incalziti cateva secunde la microunde) si presarati nuca macinata din belsug.
Pofta buna!